樂古Nakuz

標題: 兵堡這麼爛都這麼多人玩 [打印本頁]

作者: gp01fb    時間: 22-3-2010 18:31
標題: 兵堡這麼爛都這麼多人玩
1.劇情質素低
  相比大多血堡而言 幾乎無觸發可言
2.玩法醒目
  不能否認有控兵要求 但只是鬥多兵 鬥克兵
3.平衝差
   文明平衝又差 文明主宰技術
4.技術要求低

隨便找另一個血堡 都比兵堡有趣 更好玩
真是文化沙漠嗎?
作者: tommytomy    時間: 23-3-2010 13:47
想問下樓主
係唔係一定要觸發多,技術要求高
先至係一隻好玩既game???

就算兵堡係技術低又點呢?
大家玩完覺得開心咪得囉
作者: pca-002021    時間: 23-3-2010 13:58
想問下樓主
係唔係一定要觸發多,技術要求高
先至係一隻好玩既game???

就算兵堡係技術低又點呢?
大家玩完覺 ...
tommytomy 發表於 23-3-2010 13:47

講得好@@ 佢呢d人 其實係想aoc冇人玩囉 我想講aoc能夠支持到咁耐大部份都係靠兵堡........
作者: gp01fb    時間: 23-3-2010 16:29
樓上兩位太意氣用事了
說本人"想aoc冇人玩囉"更是中傷本人呢
在下玩aoc或多或少也5~6年了
看著以往有"箏堡61"等非常好玩刺激 有趣的血堡類劇 一直在走下波 是一件好事嗎?
試過拉箏堡61 拉了半個鐘也沒有齊人 轉一轉拉兵堡 數分鐘已完成 又一文化沙漠見證
tommytomy,
一個劇觸發多,技術要求高 唔一定最好玩
但一定比觸發少 技術要求低 的好
最少不會出現兵堡抽中維京等悲劇
pca-002021 ,
aoc之所以沒落 從另一個角度看 就正正是只剩下玩兵堡的人 aoc才沒落啊
"aoc能夠支持到咁耐大部份都係靠兵堡"是曲解了事實 你更自打嘴巴
如果能夠推廣其他有趣的劇 aoc才能有更多人玩
你想想aoc最風光時候 是有兵堡的時代嗎?絕對不是
作者: LOL222    時間: 23-3-2010 16:49
無錯  兵堡已經玩到好悶
作者: RZero    時間: 23-3-2010 17:31
兵堡可玩性的確好低
相信假設對面全弓國
你只要有哥德有波斯就gg
不平衡例子太多

其他劇情平衡性相對兵堡好太多
作者: tommytomy    時間: 23-3-2010 20:21

回復 4# gp01fb
爭堡,血堡呢d遊戲,無疑控兵技術要高,平衡性良好,可以分出實力
但係你有冇諗過,就係因為呢d game太明顯分出玩家實力,技術要求高,先至導致玩家少原因
君不見兵堡抽中維京係悲劇,反觀文明不平衡更顯出遊戲可玩性,強者用維京對強文明有挑機性,弱者用強文明可以對付強者,反而平衡性好遊戲,令弱玩家對遊戲產生一種自悲感。

箏堡61,血堡真是非常好玩刺激,自自然然就會有人來玩
而家冇人玩箏堡61,我認為係因為隻遊戲太舊。就算紅警,魔獸爭霸,CS,推出耐左同樣會走下波。更何況箏堡61長期沒有更新的,小人玩係一件好自然的事,就算世界上aoc沒有堡這遊戲,箏堡61玩家同樣會不停地減少外。另外兵堡就好似紅警,魔獸一樣,係箏堡61兢爭對手,雖然大家都係aoc,但性質不一樣,這樣自然便有箏堡玩家流失。

玩邊隻game,最終決定權都係響玩家手中,如果兵堡真的是被封殺
當中一些玩家去左玩其他遊戲,打死都唔玩箏堡61,aoc玩家人數可能更加少
「文化沙漠」只在乎於玩家質素,不在於兵堡質素。玩箏堡61既人,一樣可以有「文化沙漠」
作者: 伍大少    時間: 23-3-2010 20:50
玩rm啦一齊,0觸發一樣咁好玩
作者: wonderingbb    時間: 23-3-2010 20:56
1)本人唔同意兵堡抽中維京係悲劇, 兵堡是4v4, 而非1v1, 如果你係勁 又識合作
    基本上可以無視文明
2)本人十分同意tommytomy中"玩邊隻game,最終決定權都係響玩家手中"
    既然兵堡好似你講到ge咁爛, 大不了你唔好玩囉, 呢家又唔係迫你玩, 人地玩關你咩事?
    好似呢家d細路仔中意玩爆旋陀螺,但你個人認為無聊 唔通你會去阻止d人去玩?
作者: Feb    時間: 23-3-2010 21:54

就係貪佢唔泆用腦
同埋有贏有輸
我玩開EVO,基本上四個勁人組一隊已經玩晒, team1 唔玩野蠃左九成九,
同街人一隊打team1 完全晒氣,我都費事入
兵堡求其入個街場,未開始都未定勝負,起瑪有得打下
打機姐,都係為輕鬆下
開心咪得囉
作者: 大笑爺    時間: 24-3-2010 14:12
樓主咁講,其實都有道理
的確兵堡有時平衡度比其他劇情差
不過樓主話少觸發就唔好玩咁就唔一定,觸發事件多少系睇個劇情有冇需要咁做
有時有d好簡單ge動作都要用到觸發事件,咁唔可以決定一隻game好玩
如果話技術,講真綠亞先系最講技術,仲完全冇觸發事件,但無奈綠亞確實系最難練得勁,
正如我練左好耐都仲系咁垃圾,唔夠人快
講返兵堡,樓主話技術要求低,如果相比其他劇情我唔敢講
但系兵堡系極度要求合作同戰術
抽到4步唔一定系悲劇,分分鐘仲可以快攻對面
文明好封到人又點,如果隊友比對面圍攻你一樣要返去守,哩d就系兵堡ge 樂趣
樓主玩多d兵堡體會下兵堡ge樂趣就唔會咁講ga la
作者: tony19950113    時間: 24-3-2010 14:22
榴槤這麼臭都這麼多人吃
各有所好姐,你唔中意就算吧
冇必要開個post話個劇爛
好易係想引起罵戰咁=(
作者: 希↙    時間: 24-3-2010 16:37
我諗樓主,應該係僧個d抽中好文明,就扮神人個d人

我曾經試過抽中廢文明
對面就係咁罵我地廢先至輸,唔係文明問題
我心諗,個文明真係好廢,比人地壓住黎打,爆極都有個限度
抽中維京當然唔係悲劇,但撞上個d識少少扮代表既人,就真係悲劇
真正高手,係會體諒別人文明不足之處
作者: KarinaKay    時間: 24-3-2010 17:39
樓上 我明白你的感受=]
神鷹k字
作者: 不動翼    時間: 24-3-2010 19:40
回復 1# gp01fb

樓主我唔係好認同你 文明主宰技術 呢句
如果有邊高手維,日,不,法 對新手用 塞,啊之,西火,土火  新手果邊唔一定嬴
文明我認同係85%勝率 但仲有15%係因為技術才嬴
作者: pk456456    時間: 24-3-2010 21:46

我想講兵堡主要係玩軍事- -
而且唔係唔洗控兵
唔控兵=廢
試過控兵打唔控40哥打40哥嬴2x隻
另外
維唔係廢- -
未出村前可以玩拉再反攻亂人地弓兵再秒殺- -
作者: KA_924    時間: 24-3-2010 22:23
有時玩d簡單野會輕鬆d
好似綠ar咁太難玩玩一陣就唔想學
玩完一場仲會好傷腦...
作者: p445hkk20001    時間: 25-3-2010 19:48
其實我見到對邊文明好差 都唔多想玩....
玩sm 有咩好玩?
仲要d人 成日屈洗文明 串人廢...
作者: Feb    時間: 26-3-2010 22:00
話時話,試過
不 中 蒙 馬
輸比
哥 土 韓 波
比第二隊話29 XYZ

我想知team 1 有可能羸?
作者: 希↙    時間: 27-3-2010 00:54
話時話,試過
不 中 蒙 馬
輸比
哥 土 韓 波
比第二隊話29 XYZ

我想知team 1 有可能羸? ...
Feb 發表於 26-3-2010 22:00

唔講咁極端文明
就算換左不列換日本,都輸啦

問題在於,隊1成個陣夠唔夠都勁
而不是馬雅vs土火 日本vs哥德波斯,我夠識呢d垃圾戰術啦
問題係在於日本有冇機會同哥德隻揪呢,馬雅有冇可能同土火隻揪呢
兵堡跟本就唔係玩隻揪戰,好多人都係因為缺乏team戰經驗,所以先至會講得出,馬雅vs土火 日本vs哥德波斯韓國可win,見人講人話,見鬼講鬼話,鬼唔知媽媽係女人等等說話。
同一d經驗老到既team玩,一睇就知成場跟本就係玩緊合作戰,日+中+蒙+馬 vs 哥+韓+土+波 如果玩合作戰爭,後者贏率當然較高
除非全部相同文明,否則一定會有一邊文明比較差
較差文明的一方要贏就要靠自己本身實力贏人地,但實力發揮性始終有限,勁文明個邊都玩得勁的話,始終都係要輸
文明與技術關係成反比,對住技術廢的人技術就重要過文明,對住技術越勁既人文明重要過技術,兩者缺一不可,跟本就冇話邊個重要d

兵堡本身唔爛
但就係因為有太多自鳴清高,贏少少扮代表玩家
所以先至比樓主話,兵堡這麼爛的遊戲
作者: archeuk324    時間: 28-3-2010 00:21
play 迷你兵堡 la
技術 1
文明 2
作者: gp01fb    時間: 2-4-2010 14:06
睇下啦睇下啦

我只不過講少少野就已經比人話到傻

死忠的確存在係世上
作者: ansonlyk627    時間: 2-4-2010 15:26

因為兵堡大家玩慣,又易玩,
當然5會無啦啦玩其他GAME變返做29,比人串..
個人意見!!!~~
作者: 伍大少    時間: 2-4-2010 20:14
部份認同啦,技術成份係存在,不過種類唔多囉
作者: simon200707    時間: 5-4-2010 00:28
兵堡唔係講文明
就算你係韓
你技術唔好 一定都會輸係維手下
在講如果你地係西土波韓 人地係哥維中日
佢地都可以打你地
有兩個原因
就係技術同合作
你可以話我29呀 小學雞呀點點點呀
但係唔可以唔講
兵堡係講合作
(小學都可以唔係小學雞係因為佢合作)
作者: 伍大少    時間: 5-4-2010 01:42
兵堡唔係講文明
就算你係韓
佢地都 ...
simon200707 發表於 5-4-2010 00:28

韓國輸比維京擺明係唔識玩啦
作者: 香腸    時間: 5-4-2010 01:45
一個劇觸發多,技術要求高 唔一定最好玩
一定比觸發少 技術要求低 的好
gp01fb 發表於 23-3-2010 16:29

我唔同意你既講法
邊個話多觸發,技術要求高一定好玩d?
學大和話齌,好多外國rpg都整得出色過香港果d,香港果d無疑係好高技術
但一樣有佢既缺點
外國果d效果唔係太出眾都可以多人玩,證明觸發既多寡唔代表一個劇既成功與否
如果真係講少觸發,綠亞一個觸發都無,咁咪無人玩?
綠亞都一樣係玩鬥兵多,鬥剋兵種,剋文明,但都係主流類別之一
生與死都係類同綠亞一樣既劇,觸發效果一樣唔明顯
但都好多人鐘意玩
作者: hkbenson2006    時間: 5-4-2010 08:58
兵堡好玩就得啦...
我覺得ok ga....
作者: 神鷹偷    時間: 5-4-2010 14:47
兵堡唔係講文明
就算你係韓
佢地都 ...
simon200707 發表於 5-4-2010 00:28

兩者性質都唔同
維京同韓國點可以做比較

係都搵
維京同阿茲 打步騎弓
韓國同蒙古 打步騎弓
比較一下邊個勁d啦
作者: gp01fb    時間: 6-4-2010 15:24
回復 27# 香腸

難得有心人
  就回回你

同意大家沒觸發 都可以是好劇的原則

但兵堡就絕不是 少觸發而又好玩的劇
原因好簡單 唔多講
作者: gp01fb    時間: 6-4-2010 15:29
兵堡唔係講文明
就算你係韓
佢地都 ...

很多人太重視技術
的確 技術就是game的一切 最開心就係用技術玩
但兵堡 任你技術有幾勁 都反不了文明dominate的敗北之處

我再重申 兵堡不是沒有技術 而是它要求的技術往往比運氣壓制住
在兵堡 啊A輸比啊B用維京 大概不是因為啊B的技術好 而是啊A的技術差吧

以EVO做例子 EVO好的地方就是技術行頭 再因文明而自己改變打法 但最重要一點就是技術要求並沒有被忽略
如果是兵堡啊 步國快攻不成就棄吧
作者: ◎踩◎死你!!!    時間: 6-4-2010 21:38
城堡兵同箏堡如果2隊技術差唔多
都係靠抽文明-.-
箏堡我覺得係因為弓兵攻太高,搞到步兵冇用
同埋次次都係騎兵合體搞到冇新意,就冇人玩-.-
場場鬥快殺人,鬥快送資源合體
所以自選文明咪好,haha= =夠公平
同埋唔知點解兵堡d人玩極都唔厭-_-
作者: RZero    時間: 7-4-2010 11:33
以EVO做例子 EVO好的地方就是技術行頭 再因文明而自己改變打法 但最重要一點就是技術要求並沒有被忽略
gp01fb 發表於 6-4-2010 15:29

如果你認為evo係技術行頭咁就錯晒- -
evo絕對係外交行頭- -
作者: aoc初心者    時間: 7-4-2010 12:33
回復 33# RZero

evo 唔一定係外交行頭 ,
睇你玩 2@4 定 ffa
4v4 唔使我講 ....
2@4 合作性行頭 , 其次係技術
外交我諗冇得點外交 ,
2@4 殺左二件大多數係 4v2 ....
通常都係低分圍高分 ,
FFA 就外交行頭 , 其次係技術 .....
作者: RZero    時間: 7-4-2010 13:54
回復  RZero

evo 唔一定係外交行頭 ,
睇你玩 2@4 定 ffa
4v4 唔使我講 ....
2@4 合作性行頭 , 其次係技術 ...
aoc初心者 發表於 7-4-2010 12:33

利益申報:我唔玩2@4同4v4
ffa係外交行頭
的確其餘兩者隊友技術同合作性比自己技術更重要....
即使你技神有如皮旦
亦難以係2@4/4v4嘅情況下以寡敵眾....
(ffa反而得, 因為人地圍你佢地一定唔會淨係打到你d兵only)
作者: david207207    時間: 7-4-2010 13:57
我唔同意你既講法
邊個話多觸發,技術要求高一定好玩d?
學大和話齌,好多外國rpg都整得出色過香港果d,香港果 ...
香腸 發表於 5-4-2010 01:45

綠亞同兵堡冇得比= =
兵堡人地拜  你呢邊幾隻步你可唔可以轉出騎?
唔得  但綠亞可以
呢d就係分別
分別在你玩兵堡冇得轉兵 限定你用死一種兵
你可以反駁我出村就可以
但一路比人用文明屈住
係都人地出左村gg左你先

就算舉到d例子兵堡可以反敗為勝
多數又咪有人棄 / 咁岩果場有人唔識玩

所以我認為兵堡是靠文明取勝的
學樓主話  兵堡根本就是爛劇
作者: 希↙    時間: 7-4-2010 18:54

回復 36# david207207
同意,例如兵堡維京win日本
跟本就係特例,條友又唔識z又唔識控兵
特例不等於常例

往往好多29就將呢d咁既例子神化
講到最尾都要文明先行
玩兵堡,想公平既只有全部人玩相同文明
否則必定有一方文明比較差
作者: ckwa9999    時間: 7-4-2010 21:10
無錯  兵堡已經玩到好悶
作者: merlinwizar1    時間: 27-4-2010 21:05
我諗樓主,應該係僧個d抽中好文明,就扮神人個d人

我曾經試過抽中廢文明
對面就係咁罵我地廢先至輸,唔係文明 ...
希↙ 發表於 24-3-2010 16:37

AGREEE!!!好q僧果D so-called神手.
作者: panpan2127    時間: 30-4-2010 11:49
一隻好玩,受歡迎既game,一定系簡單,直接,好似兵堡甘,技術要求低,又可以比人一試控200兵的快感,
文明抽邊個有咩所謂,大家都系想玩下,輸贏系吾系真系甘重要?
抽中左吾好既文明,就當上左一生一課,
命運總有高與低,我們在兵堡中可以學習在逆境中生存!
一抽到吾好文明就當自己輸?甘你人生路點樣過?
最重要系合作,咩文明都吾緊要,有一班同生共死的戰友,
轟轟烈烈打一場漂亮的杖,就算系輸,當系一個經驗,不輸又怎有贏?
盡左力去打,投入果隻game,咩game都可以好好玩
作者: 明空    時間: 30-4-2010 13:58
存在就是道理,有人玩,受歡迎就係好劇情~好簡單姐=,=
作者: iamchun    時間: 30-4-2010 21:08
如果我國用條頓 人地4個都弓國
我1入場就可以暈底
就算自己人歌德
都係送頓人比人吃

都係1句
evo您就算文明乜春都好

用兵剋 / 偷襲都唔會點比文明屈
兵堡有陣時真係唔可以鬧人29
咁點玩姐
作者: ~lover~    時間: 8-5-2010 20:07

我覺得兵堡係最易上手所先咁多人玩
其實廢文明都唔一定會輸比勁文明
塞,維果d文明都可以偷爆姐
而且我唔明點解用維京就慘呢
只要有team work 維京唔一定係廢
兵堡變化都可以好大
可能打兩場兵堡 兩邊都相同文明 但係唔同玩家玩都可以有唔同的結果姐
所以兵堡唔一定係爛
作者: S_SunnY_Y    時間: 15-5-2010 11:02
講真,又唔係真係好差
作者: 康87    時間: 15-5-2010 15:41
呢個POST開得好,我都吾鐘意兵堡,如果兵堡係係依家先推出既新劇又會吾會咁多人玩?無耐既係佢而經上左位...果D玩兵堡既人我諗好少玩其他新劇,又或者玩左一兩次都係玩番兵堡算...所以我覺得其實整D新劇出黎都無咩人玩~因為都吾夠佢爭...所以可能減低左製劇者製劇既衝動,不過呢個WORD都吾可以因為自己吾鐘意就要人鐘意既...所以都係開個POST黎吹下水~
作者: kenex    時間: 15-5-2010 18:59
講真兵堡的確係好睇文明
作者: Iam_影    時間: 16-5-2010 18:19
樓主說兵堡抽中維京是悲劇,這想法太可悲了
有空走一趟記錄檔專區看看四維怎麼打吧
作者: gp01fb    時間: 16-5-2010 18:42
換角度看
如果輸比四維 那技術差別就真是太大吧
作者: 馭影靈風    時間: 17-5-2010 02:45
樓主對呢個遊戲界睇得唔透徹

最賺得既遊戲往往係好似無雙果類得個爽字既遊戲

而兵堡都屬於呢一類
作者: ~強~    時間: 17-5-2010 20:55
樓主說兵堡抽中維京是悲劇,這想法太可悲了
有空走一趟記錄檔專區看看四維怎麼打吧 ...
Iam_影 發表於 16-5-2010 10:19

別再宣傳吧
個場4維京save跟本都冇贏到
加上隊2實力,真係廢得很,先至會有所謂4維京激戰場面

就例如綠亞,白日夢用不列顛贏一位新手用韓國
係唔係代表不列顛本身實力勁過韓國?????

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://voezwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2