樂古Nakuz

標題: 終於知道點解D人甘中意用e pass跟機 [打印本頁]

作者: rk025    時間: 22-4-2013 18:19
標題: 終於知道點解D人甘中意用e pass跟機
小弟主要在港島玩SDVX,但是發現跟機的人部份是用epass,部份就用一毫兩毫來跟,少數就用1蚊跟機。每次輪到我玩的時候基本能上都會發現機台上我跟機用的一蚊唔見左,當然我的第一反應就是可能是掉了,但是找過地面沒有,機台上也沒有,巧合的是這個時候跟機的人都走了。所以我本能的反應就是條撲街偷左我個一蚊,此種情況已經在我身上發生不止一次。在此發帖希望部份玩家們提高一下自身的修養,也提醒一下各位玩家注意一下這種情況。
作者: 六神綱    時間: 22-4-2013 18:47
小弟主要在港島玩SDVX,但是發現跟機的人部份是用epass,部份就用一毫兩毫來跟,少數就用1蚊跟機。每次輪到 ...
rk025 發表於 22-4-2013 18:19

偷銀一事屢見不鮮,最好的方法還是常時企喺部機的附近,一見到有人偷你銀即刻喝住佢...

話說小弟試過拎番喇叭上的一蚊銀,不過俾人話我拎佢銀,當時喇叭上有兩個銀,左面的似乎那人放的銀,右面的係我放的

不過小弟拎左面的銀,我知道係咁所以馬上解釋我唔跟機,拎走左個銀,剩低那個佢用黎跟機,

同埋呢,有時想快D入銀都唔太會注意邊個銀打邊個,總之我原先跟機放左一個銀喺度,我唔跟機所以拎番一個走....大致係咁

因為如果真係要堅持要邊個銀打邊個人的話,爭吵可能仲多,跟機銀除左本身的1蚊價值,仲代表跟機的人數

可悲的係...有人玩完走佬唔拎番走自己個銀的陋習,久而久之就有人貪小便宜去偷銀.....

不過不過...冇人拎走D銀咪又係收歸機鋪所有,真係多謝你都黎唔切(細聲
作者: 下..唔係掛    時間: 22-4-2013 19:50
啊 如果D人玩DEA用E-PASS跟會發生咩事呢
作者: rk025    時間: 22-4-2013 20:25
我不是說什麽大的問題,只是會有人貪這種小便宜真的讓人好心寒
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-4-2013 21:53

用卡跟機也不是好不了哪裡
整張卡被偷走的時候 可是失去了整張卡的價錢

基本上在這個沒有用簽排(嫌麻煩)和排隊(會阻路)的香港機鋪
不論拿什麼來跟機 也會有被偷走的危險
除非拿堆廢紙來跟機 不過我不知道其他人會用怎樣的眼光面對那位玩家

唯一只能做的就是多加留意
(p.s. 一直用一蚊跟機 也試過發現被偷走 不過倒沒有什麼所謂
作者: lll161616    時間: 23-4-2013 01:37
2毫跟機舉手!!!
作者: victor609    時間: 23-4-2013 02:35
我有朋友係日本讀書,佢話日本機鋪係排隊跟機的,不過呢個方法係香港真係好難實行,正如火雞大所講會阻路,因為香港機鋪唔似日本咁大間咁大空位。但如果對我黎講,我係好贊成排隊跟機,因為咁樣先係最公平既方法。講跟機呢樣野,之前唔係話jubeat有類似酒樓叫位機的東西嗎?
用卡跟機也不是好不了哪裡
整張卡被偷走的時候 可是失去了整張卡的價錢

基本上在這個沒有用簽排(嫌麻煩)和 ...
Torchic╳小火雞 發表於 22-4-2013 21:53

另外,想問問火雞大咩叫簽排-_-
作者: 六神綱    時間: 23-4-2013 07:12
我有朋友係日本讀書,佢話日本機鋪係排隊跟機的,不過呢個方法係香港真係好難實行,正如火雞大所講會阻路, ...
victor609 發表於 23-4-2013 02:35

簽排即係簽名排隊的意思

好似台灣有D機鋪會放左個簽名版俾大家留名去決定跟機的順序
作者: 下..唔係掛    時間: 23-4-2013 10:05
之前唔係話jubeat有類似酒樓叫位機的東西嗎?

我懷疑香港機鋪唔用果樣野
係因為估到香港人都唔會咁有品去跟果部野排
作者: yanho123    時間: 23-4-2013 18:32
回復 6# lll161616

舉手!我仲會囉埋一毫黎跟機
作者: rk025    時間: 23-4-2013 22:14
回復 9# 下..唔係掛

我覺得最好的方法,就是用epass排順序,一二三四甘,未到你就唔好攞接下來個張epass來玩。
作者: jimmg12    時間: 23-4-2013 22:41
我有朋友係日本讀書,佢話日本機鋪係排隊跟機的,不過呢個方法係香港真係好難實行,正如火雞大所講會阻路, ...

好在你有講日本係排隊跟機姐....

廢事黎緊去日本唔知點跟機Orz
作者: 下..唔係掛    時間: 23-4-2013 23:37

jimmg12 發表於 23-4-2013 22:41

你去日本都係為麻友姐
作者: jimmg12    時間: 23-4-2013 23:40
你去日本都係為麻友姐
下..唔係掛 發表於 23-4-2013 23:37

其中一個原因 ,但去成個月點都要打下機掛
作者: 下..唔係掛    時間: 24-4-2013 00:07
其中一個原因 ,但去成個月點都要打下機掛
jimmg12 發表於 23-4-2013 23:40

我上個禮拜聽FD講 淨係秋葉原(毒男區?)已經有百幾部JUEBAT
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-4-2013 07:17
我懷疑香港機鋪唔用果樣野
係因為估到香港人都唔會咁有品去跟果部野排 ...
下..唔係掛 發表於 2013/4/23 10:05

唔係香港機鋪唔用
而係成部野係LT測試完之後就石沉大海
回復  下..唔係掛

我覺得最好的方法,就是用epass排順序,一二三四甘,未到你就唔好攞接下來個張epass來 ...
rk025 發表於 2013/4/23 22:14

這其實是一個好辦法
不過總是會有人不用卡去排(特別是老玩家)
甚至會有人很討厭看到有人用卡來跟機(因為用一蚊跟機已經是傳統...之類)
再加上叫機鋪定條文規定的話會引起不知哪裡的罵戰出現
所以要辦的話還是很難辦

另外SDVX的話還好
其他機種(例如RB、jubeat等)還真的沒有什麼位置給你去放卡
作者: 79948994    時間: 24-4-2013 15:03
話比大家知...我係九龍灣打jubeat仲遇到D更勁既招數
前排用一蚊跟機時經常會發現以下情況:
1.本身部機上面冇任何銀仔
2.我放一個一蚊上去跟機
3.冇幾耐, 部機上面出現左第二個銀仔
4.再過多陣, 又變番得一個銀仔
5.最後我打算去收番我放既一蚊,點知發現果個已經唔係一蚊銀,而係一個外表好似一蚊既銀,(當然係用唔到既)

頭一兩次我都仲覺得係意外....但發生得太多次,我覺得係故意的
結果我而家改用兩毫了
作者: 魔撒    時間: 24-4-2013 21:24

jimmg12 發表於 23-4-2013 22:41

當年konami都研究用epass嘟機跟機架啦

但因為可能有人嘟完會走

仲有其他臨臨種種問題 先唔再搞渣嘛

------------------

PS:NWP RB 係用排隊跟機
作者: 魔撒    時間: 24-4-2013 21:27
唔係香港機鋪唔用
而係成部野係LT測試完之後就石沉大海

這其實是一個好辦法
不過總是會有人不用卡去排(特 ...
Torchic╳小火雞 發表於 24-4-2013 07:17

唉 由RB群嘈到 荃金張紙單野 真係啲人...
打緊既時候跟機先係最黑人憎
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-4-2013 21:39
唉 由RB群嘈到 荃金張紙單野 真係啲人...
打緊既時候跟機先係最黑人憎 ...
魔撒 發表於 2013/4/24 21:27

我就食花生而已
邊個岩邊個錯就唔想評論啦(亦都唔太想係呢度講返件事

不過比著我係荃金
我寧願比d玩家自發性去貼告示好過
起碼要鬧都係鬧佢地
作者: -洸-    時間: 3-6-2013 21:26
epass會唔記得拎
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-6-2013 22:49
我諗起我有個朋友 本身用1蚊跟機
自從佢貼左張卡貼係張e-pass之後
次次玩jubeat跟機都拎個e-pass黎跟 仲要有卡貼果一面對出
原因...大概你地都會估到
作者: chunhey1337    時間: 6-6-2013 08:03
可能d1蚊比人拎左所以用卡跟機....不過我唔多鍾意用卡跟機.
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-6-2013 22:08
你擺卡都可以比人拎走架
(仲要晒多35蚊去買過張新e-pass

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://voezwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2