查看: 8696|回復: 131
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 現今ONLINE GAME失敗之處[睇完回復 係一樓加左補充]

本人今年18歲 讀中六 本人早在小六的時候便開始接觸ONLINE GAME了
我最享受ONLINE GAME既時候 就係中一中二既時候 個陣時我玩緊一隻
叫做天堂既ONLINE GAME 呢隻GAME 都出左差唔多10年 隨著學業既問題
隻GAME太多BOT 同埋玩家既流失 我都無再點玩 但係當年玩GAME的歲月
依然深印係我既腦海中 依舊回味無窮的 講真 如果佢唔係有 BOT 同玩家
流失既問題我都會再玩番 當年既ONLINE GAMES 雖然唔係好似依家咁多
但係好多隻都係質量有保證既作品 例如 魔力 古龍 龍族古惑1 RO 等等
反觀番依家既ONLINE GAME 很多玩家( 包括我在內)都會有 同一種感覺
就係 玩兩玩就唔會太想玩 感覺到唔耐玩 雖然比起以前既
ONLINE GAME 畫面質素有所提升 而且開發資源都比以往的來得要多
但係很多 GAME 都係比同一個感覺你就係 唔好玩 你可能會覺得係因為
我人大左所以睇野既感覺唔同 唔關D GAME 事 但係我覺得 評心而論
好多唔同年紀既人都有同一番感受.其實依家既ONLINE GAME 唔好玩
唔耐玩 我覺得都係因為以下幾個原因
1.依家好多ONLINE GAME 都係FREE OF CHARGE 但係用真錢買道具減低可玩性
  FREE OF CHARGE唔係問題 用真錢買道具就係搞到有不公平既現象出現
2.大部份GAME 都係以升LEVEL 為隻GAME既主要目的 搞到隻GAME 既多樣性 同互動升大大減少
無疑 升LEVEL係ONLINE GAME一個好重要既一個項目 但係你玩既係ONLINE GAME
ONLINE GAME 同 OFFLINE GAME 最大既分別就係咩?就係 ONLINE GAME 係好多人一齊玩!
某情度上ONLINE GAME 係生活既一個宿影 ONLINE GAME既好玩之處就係有互動性
係ONLINE GAME入面 你會同人傾計 你會同人合作 你會同人鬧文 你又可能會比人呃
你都可能會呃人 你會搵到自己既風格玩呢隻GAME 你會玩到好多屠出不窮既野
ONLINE GAME 好玩既地方莫過於此 但係依家個個人都係放眼係 升LV 唔講野
唔會發掘下一D新鮮既野 呢D都係有一個著眼升LEVEL既潮流引起既
3.呢點係補充番上面第2點的 依家D ONLINE GAME 個SYSTEM 係好差 我覺得最唔好既係
個裝備系統 佢整左一系列野既出黎 個個SET哂LEVEL 唔同LEVEL有唔同既野用 搞到個個都係
掛住升LEVEL為左換野  深化左上面個點掛住升LEVEL既問題 同埋D官網公布哂D野 無留番D直間
比D玩家自己發掘 搞到無哂新鮮感
希望D遊戲制作人可以考慮下我地D玩家既心理因素先至整D GAME出黎 唔好制造咁多垃圾遊戲
搵唔到錢之餘 浪費我地時間又 浪費你地既心血 坦白說 玩家係唔介意比錢玩一隻好GAME

大家都發表一下對現今ONLINE GAME 有咩睇法!

PS 板主 我唔知係唔係放係呢個板 如果放錯唔該幫我放去個岩既位XDD

睇完你地既回應 想補充一下

其實點解大家唔覺得依家d game唔耐玩係 因為設計上既不善而引致的 [迫人掛住升lv,公開哂d資料]

我都係想以我既最愛 天堂 為例

我玩呢隻game既時候 我唔會掛住升level .... 相反 我會做好多唔同既野... 可能係收集道具同做交易去搵錢

佢d武器 同防 大部份都無level 限制既 d武器會有好多唔同purpose 例如有d係打 某d怪勁d  命中率高d之類 d防武可以加成

一個有勁防勁武既人 打怪 可以完全比一個高lv 無勁防武既人勁好多 所以我會成日重玩 重練 因為level 並唔係佢隻game既軸心

因此好多玩家都唔係以升lv 為主要目標 有d人 係組盟 擴展惡勢力 有d人 係搞事 有d人 吹水為主 有d人搵寶 儲野 因為大多方向

加強左交流 當然都有d玩家係會升lv 鬥高lv 但我想講呢d應該係少數既一群 係呢隻game 好少人係獨來獨往

同埋以前d game 資料既公開性好低 好多地方都係玩家發掘出黎 加強左好奇心 呢個係好緊要既point 你地發唔發覺依家d game

好少玩家自發起一d資料網 新聞報導網之類既野 以前好多game 都有的... 我以前一日 上幾次 日日更新咁...

至於大家都認為依家online game最衰既係 可以用hkd 黎玩game 我就覺得唔係online game唔耐玩既主要成因 都有少少關係既

因為我當時玩online game 都係有玩家以點換錢換武既 而當時好多online game公司都一律禁止呢d活動

而且都好小人會咁做 因為可以努力換力 可必要花真錢 而且努力得番黎既野比隨手可得更為珍貴更為開心

所以我覺得 歸根究底 都係個online game 個設計方向唔好姐

回復

現今我淨係對wow呢隻game係睇得上眼
呢算係耐玩既game.比錢玩都低
回復 支持 反對

樓主 所講既野 全部正確
e家新出既game 冇乜特別
只係畫面 比以前既game靚
而且 e家d新game 多數都有商城
出商城為左咩?為左搵錢
如果係咁 我覺得佢 搞月(廢) 好過
起碼 可以小左商城(因為商城 d野真係 有d過份)
一係 就雙經,一係就 d野太勁
搞到隻game好唔公平
e家好多online game耐玩性 的確唔高
我自己玩落 都知
搞到e家都冇乜點想玩online game
唔想玩都可能係件好事 可以逃離online game 唔會沉迷落去
但 係屋企 唔玩電腦唔睇電視 就真係好悶
如果搵到隻岩心水 既game 又公平既
玩下都無壞 可以當消磨時間 但呢家d game搞成咁
我相信 會好難搵到一隻公平既game
【有講錯野 請見諒】
回復 支持 反對

1.online game要多人玩...呢一點而家d game已經做唔到(巨商/星夢/跑/勁舞果d出左勁耐既games例外)

2.是但搞少少野又話係一隻game,公平性唔理

3.唔買點玩唔到
回復 支持 反對

呢排出果隻fez唔錯架
有國戰
完全靠技術
呢隻game係用fps既形式打人
打人打怪射箭都要瞄
技術高先玩得
以上係賣緊廣告
講真...
呢家d online game真係麻麻
又唔可以話極差咁既
始終冇玩龍族同ro咁正
回復 支持 反對

1.e家係多online game但係冇隻game比以前既好!(e家個d d系統,任務又咁鬼多新手玩到一頭冒水)
2.免費衰過收費.....(雲起有d game係咁)個個做哂港幣戰士....
3.互動性越來越少,online係自在有"真人"組隊砍怪升lv,但係有d game組左等於冇組過咁..(少經)好似搞鬼個d咁,而且e家d玩家大多都玩單練.....
回復 支持 反對

星空之門,ro,呢d先係叫極品
回復 支持 反對

回復 7# 的帖子

ro真係正到極
雖然我一向都麻麻鐘意ro d畫面
但係佢d技真係正都痺
睇佢出左game先出動畫就知影響力幾大
回復 支持 反對

我覺得魔力都唔錯~幾耐玩的~咁多隻職玩死你-.-
同埋我覺得真係寧願佢收月費仲好~免費果d game
佢真係推出淨係搵你錢就算-.- gameone 雲起一你個好好例子
出商城唔緊要~唔好咁離譜+貴

但係另一方面而家d online太多小朋友-.-品德方面會搞到你好火+無奈[[bao_29]]
回復 支持 反對

其實都幾D玩家質素既@@
宜家新加入玩ONLINE既玩家質素既下降
令到D ONLINE既質素都下降埋
港戰既出現
D ONLINE開始出現商城既野
加上ONLINE GAME開始只想搵錢
醒目意見
高手別話@@
回復 支持 反對