打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 現今ONLINE GAME失敗之處[睇完回復 係一樓加左補充]

對,樓主
以前的game我都覺得較耐玩一點
有一隻online,是差不多都6-7年前玩的,而家汁左,但仍念念不忘佢
佢係我第一隻玩既online game 當時我讀小三,因為朋友介紹
所以玩左寵物王~~
你如果係到開個post打寵物王開番既話,玩過既人都開心死
因我當年太細個,用完買CD既點之後就無再玩,但過多1-2年,我大個d,算有d 0用錢都可以買到點
但係太遲了~已經汁左.

而家d錢,d代理商都只係想搵錢,搞到d game質素月黎月差
舉個eg:星夢
一隻有錢玩晒既game,買點之後放出去搵夠1千幾萬買既超勁既10lv翼,10lv即刻打20幾30lv怪
機戰
又係一隻有錢大晒既,有錢就買點,買點就換太陽石,換到就買d超勁既+8+9裝,搞到自己超勁,高lv過佢都可能唔夠p

所以說,始終我心在寵物王~
回復 支持 反對

我只系覺得而家d online game-_-有錢大晒"無錢你訓街=(
回復 支持 反對

我覺得e加d game 最大幣處係 代理商 只顧搵錢 ..
是但整隻game 就話叫新game 乜野新公能 ,,
其實都係想快d出黎收人錢 ,,
最衰就係 商城e樣野 ,,
隻game 唔收錢 ,, 但係你想玩隻game 玩得勁就屈人買點(雙倍exp 錢 果d) ,,

而且 e加d game 好多都話3d 地圖大到唔知點講 ,, 同玩家撞到面既機會就低左 ,,
仲點樣同人"online"!!? 好似玩緊單機game咁 ,,

我寧願玩番要鬥快入server 會lag機 既game 好過e d 果d 所謂online game ,,

本人認為 魔力寶貝 係最好玩既online game =]
回復 支持 反對

原帖由 英明神武 於 20-6-2008 07:07 發表
1.online game要多人玩...呢一點而家d game已經做唔到(巨商/星夢/跑/勁舞果d出左勁耐既games例外)

2.是但搞少少野又話係一隻game,公平性唔理

3.唔買點玩唔到

完全唔同意

1.幾萬人玩既MMORPG人與人之冇乜交流,倒不如去玩單機

2.Game,原本係好公平既,只係宜家世風中下個個都落力去走捷徑 / 部分人放大部分時間落遊戲令專業玩家同休閑玩家既實力越拉越大,令遊戲失衡

3.傳統收點既game先做到人少少,交流多、代理有心打理、外掛無利可圖,而且定期比錢分分鐘重底玩過你係商城買道具

我認為現今遊戲失衡主要係因為免費+商城既收費制度同現實中的文化水平:
有人會花大量時間去玩一隻game或有人好有錢買道具令自己好勁
有人因為遊戲免費而當遊戲係免費消閑工具,冇左以前收費果時玩家對遊戲既緊張/關心,會少玩、不太會去自己掘遊戲,實力自然比較弱,在遊戲上得到的樂趣比較少。
之後玩家實力差距拉闊,較弱的玩家失去對遊戲的樂趣,因為自己無法攀過其他人之餘重要受心理打擊,再加上MMORPG同MMOFPS玩家之間的交流都偏少,自然會回會放棄遊戲。

免費下遊戲公司收入不穩定,令公司不會全心全意去打理遊戲,所以遊戲質素都偏差

現在新加入的玩家通常是小學生,加上香港的家教愈黎愈差,這些文化水平都較低,玩家交流不正常,經常惡言相對,總有一方的玩家心靈受創。這些人亦愛走捷徑、出奸計、用外掛等,令遊戲更加不平衡。
回復 支持 反對

嗯∼_∼∼∼_∼我覺得係你地好多都玩過哂
點解覺得D舊GAME好玩?因為係你地細個果陣就玩,會覺得好新奇好正 先會有個推動令你玩咁耐 我自己玩RO都係咁~~9歲定唔知10歲果陣真真正正買過第一張點係RO度入月卡
之後個個月都問啊媽拎錢買卡 耐耐一次又賣張點卡比人~幾正玩左兩年 但真係被損友爆過幾次AC 放棄左 之後又重玩左幾次一係私服一係正服!_!

我而家都唔知玩咩  我下蛓D GAME落黎 有D唔夠10分鐘我就唔玩 有D就一星期到唔玩(係買完點呀錢呀果D黎)  總結就係  你好多模式玩過哂 咪會覺得差  如果比你做一隻GAME 你會唸到咩玩法先~~?
回復 支持 反對

完全同感...我比較鐘意好耐之前{汁}左既船戰,因為e隻game真真正正需要技術,我比較鐘意玩d技術形既online...可惜..少之有少...上面又講到交流文化.都係同感,班細路三句唔[買]二句..把口就開槍,打個比如...hp online有人camp一camp就x人地媽媽,又打內戰,咩feel都冇曬
...令外e家d online...買點=無敵.冇點=被屈.加上d咩黃易啊,天龍八部啊果類野...又頭到尾得個[升lv]2個字,到左高lv,d人又走去p+屈新手,搞到人地冇得玩.超冇品...講到冇品,你地有係vlan到玩cs既人重冇品,用曬d屈人插件.拉繩插件---將你固定再拉你去高空再放手.冇得玩放人係高空都算.冇品到固定你係一到.叫d隊友去慢慢殺你.之後得知..拉繩個個係細路...佢重傻仔到話自己係神[[bao_27]] ...問你地死味.好似隻船戰咁點都只係用來買船同水手...但係d勁人用隻新手艦打沉人地d勁船,試問點解真正既好game要[汁]...垃圾升lv game又可以上位..都係一個字------[錢][[bao_48]]
回復 支持 反對

我認為wow係e家online game入面最好ge game=]
有著過千萬會員就係一個證明
回復 支持 反對

um..我以前玩魔力  都覺得好正..  有別而家既online game~

雖然冇得密人-.-靜係可以面對面單打獨鬥

反而咁樣可以聚集到好多人@.@~
回復 支持 反對

原帖由 迅雷先鋒 於 20-6-2008 22:04 發表

完全唔同意

1.幾萬人玩既MMORPG人與人之冇乜交流,倒不如去玩單機

2.Game,原本係好公平既,只係宜家世風中下個個都落力去走捷徑 / 部分人放大部分時間落遊戲令專業玩家同休閑玩家既實力越拉越大,令遊戲失 ...

你講既野其實就係我想講既(你中左我70%心聲),但係因為之前考試冇時間打咁多字,所以是但打左幾字句。遲下我補充下
回復 支持 反對

唔洗用大型的MMORPG做比較
曾經大熱既Travian就係現今遊戲界同社會的縮影
香港人首次接觸Travian會被他吸引住
因為圖片精細,遊戲方便,是休閑、偷打機的良品
之後就出現左兩種人
一種係得閑上去click兩click的人
另一種係接近24小時長時間上線的人
前者平日都係simcity,被人常肥羊看,這些羊受唔住就開左個羊盟/中立盟
過住日日比人打/只能simcity既生活,心靈大受創傷,然後離開

後者成為大狼,先不斷搶羊,然後與各地好友及排名高既狼打好關系,接住開盟廣招大狼(當然亦混雜了攀附權貴的羊),冇幾耐就成為一大體系,佔據一方,再同其他大盟打生打死,直到server完結

就這樣,一個有過萬人的server就被幾十個各大盟的主要幹部控制
可以攀附權貴、入到大盟的就可以得到安全,只是要跟著別人的鼻子走。
入唔到既,就只有不斷被大盟搶掠,每次上線都沒有什麼可做,最後只有絕望地離開

再睇睇玩家的交流,這班控制全ser的人每日都在罵戰,動不動就發動戰爭,下面所有分盟及其成員都是他們戰爭的工具,除此之外就冇任何價值。只要這些'工具'犯下大禍或只是被其他大盟盯上,佢就失去其價值,即時踢出盟成為大肥羊。
他們就同現在的大財團差不多

到弱小的玩家,他們只求安穩的發展村莊,經不起風雨,交流上亦較少,要求安全一係入大盟跟著別人走,一係入中立盟打著不問世事的旗號。其他的就只有成為羊的午餐。

總體而言,所有玩家之間的交流都比較少,只是朋友與朋友之間、上司與下屬之後及友軍與敵軍之間,這是因為人太多,大家都沒有辦法交流得好

我係HKTravian接近最早的一批玩家,亦做過大盟的分盟主,有幾個相熟的同學現在亦是在Travian德高望重的人,所以體會特別深

呢個故事話比我地聽
1.現在的玩家之間交流好少,要在遊戲中生存就要與強者打好關系
2.另外現在在遊戲中的強者往往都是控制著遊戲的發展,並傷害著其他玩家的心靈。
一隻遊戲其本上是他們的天下,其他人只有培跑的份
3.小社會式的運行遊戲可能會是一個有良好交流、合作、有良好及公平競爭的遊戲
   一小群人集中一起互相競爭總比  一個人/一個盟和全部玩家一同競爭好

最後,MMORPG這種萬人一同競爭的遊戲應該早就沒落了,請遊戲商不要作無謂的(爭責)

雖然好多字,亦希望有人會全部看完
回復 支持 反對